Zamieszczone przez marcinlomza83
opony letnie - co myślicie
Zwiń
X
-
Witam. Właśnie nabyłem swój pierwszy samochód O1 2003 1.6 Ambiente. Jestem początkujący i nie mam zielonego pojęcia o obsłudze samochodu. Pierwsze co to zbliża się wymiana opon na letnie więc chciałbym zapytać jakie polecacie?
1. Jaki jest zakres dopuszczalnych rozmiarów w O1? Czy lepiej założyć mniejsze czy większe? Jakie to ma znaczenie?
2. Jakie oznaczenia w modelach opon są istotne, czy należy na coś poza rozmiarem zwracać uwagę?
3. Które firmy polecacie? Chodzi mi o dobrą relację jakości do ceny. Proszę o opinie.
Z góry dzięki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wojtisek1Druga opcja to COntinental Premium Contact2 .
Które wybrac ?
[ Dodano: Nie 06 Mar, 11 12:49 ]
Zamieszczone przez Gutek84Witam. Właśnie nabyłem swój pierwszy samochód O1 2003 1.6 Ambiente. Jestem początkujący i nie mam zielonego pojęcia o obsłudze samochodu. Pierwsze co to zbliża się wymiana opon na letnie więc chciałbym zapytać jakie polecacie?
1. Jaki jest zakres dopuszczalnych rozmiarów w O1? Czy lepiej założyć mniejsze czy większe? Jakie to ma znaczenie?
2. Jakie oznaczenia w modelach opon są istotne, czy należy na coś poza rozmiarem zwracać uwagę?
3. Które firmy polecacie? Chodzi mi o dobrą relację jakości do ceny. Proszę o opinie.
Z góry dzięki.
[ Dodano: Nie 06 Mar, 11 12:49 ]
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkoda[ Dodano: Nie 06 Mar, 11 12:49 ]
Gutek84 napisał/a:
Witam. Właśnie nabyłem swój pierwszy samochód O1 2003 1.6 Ambiente. Jestem początkujący i nie mam zielonego pojęcia o obsłudze samochodu. Pierwsze co to zbliża się wymiana opon na letnie więc chciałbym zapytać jakie polecacie?
Z góry dzięki.
słuchaj, ale to 50 stron o tym mówimy w tym wątku i dalsze dziesiątki stron w innych miejscach, może jakieś konkrety zadasz po przeczytaniu :?:
:wink:
co do letniaków na środkową Europę (tj 50% deszczu) to ja nadal polecam Uniroyal, już nie mogę się doczekać kiedy będę mógł te zimowe kartofle Kleber KRISALP HP FL (których nie polecam) ściągnąć.140 KM @ 327 Nm
Komentarz
-
-
Zdecydowalem sie na Uniroyalki RainSporty za wyczesany bieżnik i dobra trakcje mokre/suche + cisze
Tak w ogole te oponki sa tylko w indeksie W ? (270 km/h) ? :P
EDIT: Chociaż dużo osób opisuje zjawisko pływania bo opona miekka jest.... kuźwa już sam nie wiem co kupic :P Lepsze branie i oceny mają RainExperty
Komentarz
-
-
No właśnie podbijam temat - co będzię "lepsze" Uniroyal RainSport2 205/55 R 16 czy w tym samym rozmiarze Uniroyal RainExpert? Nie jeżdżę sportowo i zależy mi raczej na trwałości opon - nie uśmiecha mi się zmieniać opon co sezon lub dwa.
Wygląd nie jest dla mnie aż tak ważny choć przyznaję że RainSport2 wygląda fajnie.
Różnica w cenie około 30 zł na sztuce a jak się mają właściwości jezdne - bujanie i ścieralność?
Czy są jacyś użytkownicy powyższych opon.http://forum.octaviaclub.pl/template...icon/icon3.gif
Komentarz
-
-
To raczej nie przez bieżnik a przez miękkie boki. Ja 3 lata jeździłem na Toyo T1-R ( podobny bieżnik do RainSport 2 ) i nie było problemu z koleinami ( ale one są twardsze niż Uniroyal-e ). Podejrzewam, że wiele zależy od profilu, przy 195/65/15 na RS2 na pewno będzie łajba, przy 225/45/17 może być już całkiem przyjemnie i plomby nie będą dokuczać...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Ja również miałem mam Dunlop sp2000 na fabrycznym montażu 205/55R16 91W i po 6 latach nadają się do wymiany ale nie ze względu na bieżnik - wciąż koło 5 mm ale ze względu na to że guma sparciała a to już niebezpieczne. Wg mnie opony uniwersalne - troche twarde ale nie mogę złego słowa powiedzieć o tych oponkach. Fakt że przeżyły ponad 6 lat i 100k km mówi samo przez sie - nie były eksploatowane ekstremalnie. Ogólnie kupiłbym takie same ale chciałbym mieć coś z innej firmy by mieć porównanie dlatego myśle o Continetalach ContiSportContact 2 lub powyższych Uniroyalach Rainsport 2. NIe bez znaczenia będzie też cena - chciałbym zmieścić się w 1100 zeta.
Komentarz
-
-
Ja w tamtym roku nabyłem Rainsport 2 205/55/R16. Jak dla mnie są na razie rewelacyjne. Poprzednie miałem Dunlopy SP01 normalne 195/65/R15. Rainsporty wcale nie są od nich głośniejsze (może to zasługa tego, że są nowe i guma jest bardzo wyraźnie bardziej miękka od Dunlopków). Na mokrym to rzeczywiście rewelacja - przynajmniej jeśli chodzi o ruszanie i hamowanie. W zakrętach nie odczułem pływania (ale też nie wchodzę w nie na granicy poślizgu). Przy moich 190 KM i 280 Nm nie miałem problemów z ostrym nawet ruszaniem. W koleinach nic mnie specjalnie nie woziło, ale nie mam porównania do innych opon 205. Miękki bok to prawda i pod każdy krawężnik staram się podchodzić pod jak największym kątem. Prawdą jest też, że dobrze wyglądają (z boku) dopiero od ciśnienia 2.4 na przodzie (ale ja mam normalne ciśnienie). Jechałem w nich raz ~180 Km/h w deszczu to mimo średnio dobrych nawierzchni prowadziła się dość precyzyjnie (na wprost afkorz). Generalnie nie moge się doczekać aż zmienię na letnie, bo coraz bardziej sucho i ciepło a Contiwintercontacty zrywają przyczepność aż miło nawet na trójce
.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dariusOgólnie kupiłbym takie same ale chciałbym mieć coś z innej firmy by mieć porównanie dlatego myśle o Continetalach ContiSportContact 2 lub powyższych Uniroyalach Rainsport 2.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Skodio_, jedna i druga opona dobra, choć ja skłaniałbym się ku Bridgestonowi, fajna uniwersalna opona, co prawda nie zrobiłem na niej rekordowych przebiegów bo zaledwie kilka tysięcy km ale przyjemnie się jeździłoMoje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Małe zestawienie opon które mnie interesują
Oponki od kolegi Łukasza w rozmiarach 205/55/16
Uniroyal RainSport 2 91W z rantem - 255,00zł sztuka
Uniroyal RainExpert - 213,00zł
Continental ContiPremiumContact 205/55R16 91 V FR - 284,00 za 1szt
Continental ContiSportContact 2 - 285,00ZŁ
Jak widać cenowo wygrywają Uniroyale. Uniroyal RainSport 2 wygrywa również pod względem wizualnym - jeśli to dla kogoś ważne.
Uniroyale są wyraźnie miększe (szybsza ścieralność) od continentalów i lubią pływać (z tego co wyczytałem dotyczy raczej opon w rozmiarze 195. Zdecydowanie lepsze na mokrej nawierzchni są Uniroyale ale z drugiej strony czy częściej jeżdzimy na mokrych czy na suchych nawierzchniach z dużymi prędkośćiami?
Które Uniroyale będą twardsze RainSport 2 czy Rainexpert?
Które Continentale będą twardsze ContiPremiumContact czy ContiSportContact 2?
Uniroyal należy do continentala i jest produkowany w rumuni?
Do powyższych można jeszcze dodać DUNLOP SP SPORT 01 MO H - 264,00zł i Bridgestone Turanza ER300 w cenie 286zł/szt. Jak się mają te opnonki w porównaniu do powyższych?
Proszę o pomoc użytkowników powyższych opon bo na opiniach ze stron internetowych typu ceneo czy co kupić ciężko coś wywnioskować.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dariusKtóre Uniroyale będą twardsze RainSport 2 czy Rainexpert?
Które Continentale będą twardsze ContiPremiumContact czy ContiSportContact 2?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
szkoda, do tego etapu nie doszedłem :wink:Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Skfarekszkoda, do tego etapu nie doszedłem :wink:
ale jeżeli chodzi o pozostałe właściwości to jak najbardziej na plus, tylko ten hałas powoduje, że mam opór przed ponownym kupnem, naprawdę był straszny.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dariusNo właśnie podbijam temat - co będzię "lepsze" Uniroyal RainSport2 205/55 R 16 czy w tym samym rozmiarze Uniroyal RainExpert? Nie jeżdżę sportowo i zależy mi raczej na trwałości opon - nie uśmiecha mi się zmieniać opon co sezon lub dwa.
Zamieszczone przez rkbNa oponeo.pl wlasnie przeczytalem opinie wielu użytkownikow ze przez ten bieznik RainSport wariuje na koleinach szczegolnie przy wyprzedzaniu, faktycznie taki bieznik to chyba nie na miekka opone, jesli sie zdecuduje to na zwykle RainExperty....140 KM @ 327 Nm
Komentarz
-
Komentarz