opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

Zamieszczone przez marcinlomza83
    witam, może ktoś miał do czynienia z letnimi oponami Viking?
    dobry towar , troszkę szybciej się ściera jak to continental.
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Gutek84
      Classic
      • 2011
      • 10

Witam. Właśnie nabyłem swój pierwszy samochód O1 2003 1.6 Ambiente. Jestem początkujący i nie mam zielonego pojęcia o obsłudze samochodu. Pierwsze co to zbliża się wymiana opon na letnie więc chciałbym zapytać jakie polecacie?

1. Jaki jest zakres dopuszczalnych rozmiarów w O1? Czy lepiej założyć mniejsze czy większe? Jakie to ma znaczenie?

2. Jakie oznaczenia w modelach opon są istotne, czy należy na coś poza rozmiarem zwracać uwagę?

3. Które firmy polecacie? Chodzi mi o dobrą relację jakości do ceny. Proszę o opinie.

Z góry dzięki.

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez wojtisek1
        Druga opcja to COntinental Premium Contact2 .
        Które wybrac ?
        te właśnie

[ Dodano: Nie 06 Mar, 11 12:49 ]
        Zamieszczone przez Gutek84
        Witam. Właśnie nabyłem swój pierwszy samochód O1 2003 1.6 Ambiente. Jestem początkujący i nie mam zielonego pojęcia o obsłudze samochodu. Pierwsze co to zbliża się wymiana opon na letnie więc chciałbym zapytać jakie polecacie?

1. Jaki jest zakres dopuszczalnych rozmiarów w O1? Czy lepiej założyć mniejsze czy większe? Jakie to ma znaczenie?

2. Jakie oznaczenia w modelach opon są istotne, czy należy na coś poza rozmiarem zwracać uwagę?

3. Które firmy polecacie? Chodzi mi o dobrą relację jakości do ceny. Proszę o opinie.

Z góry dzięki.
        słuchaj, ale to 50 stron o tym mówimy w tym wątku i dalsze dziesiątki stron w innych miejscach, może jakieś konkrety zadasz po przeczytaniu :?:

Sprawdź jak czytać oznaczenia na oponach. Gdzie znajduje się rozmiar? Co oznacza indeks prędkości. Jak odczytać datę produkcji opony?
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• Piotr_Z
          Ambiente
          • 2008
          • 123

Zamieszczone przez szkoda
          Gutek84 napisał/a:

Z góry dzięki.

słuchaj, ale to 50 stron o tym mówimy w tym wątku i dalsze dziesiątki stron w innych miejscach, może jakieś konkrety zadasz po przeczytaniu :?:
          co się dziwisz,

:wink:

co do letniaków na środkową Europę (tj 50% deszczu) to ja nadal polecam Uniroyal, już nie mogę się doczekać kiedy będę mógł te zimowe kartofle Kleber KRISALP HP FL (których nie polecam) ściągnąć.
          140 KM @ 327 Nm

Komentarz

• rkb
            RS
            • 2008
            • 2152
            • Rapid Spaceback (NH1)
            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zdecydowalem sie na Uniroyalki RainSporty za wyczesany bieżnik i dobra trakcje mokre/suche + cisze

Tak w ogole te oponki sa tylko w indeksie W ? (270 km/h) ? :P

EDIT: Chociaż dużo osób opisuje zjawisko pływania bo opona miekka jest.... kuźwa już sam nie wiem co kupic :P Lepsze branie i oceny mają RainExperty
            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

Zamieszczone przez rkb
              Zdecydowalem sie na Uniroyalki RainSporty ... ... + cisze
              Ciche to one raczej nie będą ( no może będą "w miarę ciche "przez pierwsze kilka kkm )...
              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• darius
                Classic
                • 2007
                • 5
                • Octavia I (1U2)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

No właśnie podbijam temat - co będzię "lepsze" Uniroyal RainSport2 205/55 R 16 czy w tym samym rozmiarze Uniroyal RainExpert? Nie jeżdżę sportowo i zależy mi raczej na trwałości opon - nie uśmiecha mi się zmieniać opon co sezon lub dwa.
                Wygląd nie jest dla mnie aż tak ważny choć przyznaję że RainSport2 wygląda fajnie.
                Różnica w cenie około 30 zł na sztuce a jak się mają właściwości jezdne - bujanie i ścieralność?
                Czy są jacyś użytkownicy powyższych opon.http://forum.octaviaclub.pl/template...icon/icon3.gif

Komentarz

• rkb
                  RS
                  • 2008
                  • 2152
                  • Rapid Spaceback (NH1)
                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Na oponeo.pl wlasnie przeczytalem opinie wielu użytkownikow ze przez ten bieznik RainSport wariuje na koleinach szczegolnie przy wyprzedzaniu, faktycznie taki bieznik to chyba nie na miekka opone, jesli sie zdecuduje to na zwykle RainExperty....
                  Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

To raczej nie przez bieżnik a przez miękkie boki. Ja 3 lata jeździłem na Toyo T1-R ( podobny bieżnik do RainSport 2 ) i nie było problemu z koleinami ( ale one są twardsze niż Uniroyal-e ). Podejrzewam, że wiele zależy od profilu, przy 195/65/15 na RS2 na pewno będzie łajba, przy 225/45/17 może być już całkiem przyjemnie i plomby nie będą dokuczać...
                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• W1Michał
                      Rider
                      • 2006
                      • 351

Czy ktoś miał styczność z oponami Dunlop Sp Sport 2000 ?
                      http://www.elcal.pl/

Komentarz

• Sev
                        L&K
                        • 2007
                        • 1295

Tak, ja.
                        Głośne, po 5 latach zaczęły się łuszczyć a z bieżnika jeszcze z 5-6mm zostało. Słabo trzymały na suchym, na mokrym podobnie. Ogólnie jedna wielka kicha w porównaniu z Potenzą RE050A.

Miałem je na fabrycznym montażu 205/55R16 91W.
                        6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                        Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• darius
                          Classic
                          • 2007
                          • 5
                          • Octavia I (1U2)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja również miałem mam Dunlop sp2000 na fabrycznym montażu 205/55R16 91W i po 6 latach nadają się do wymiany ale nie ze względu na bieżnik - wciąż koło 5 mm ale ze względu na to że guma sparciała a to już niebezpieczne. Wg mnie opony uniwersalne - troche twarde ale nie mogę złego słowa powiedzieć o tych oponkach. Fakt że przeżyły ponad 6 lat i 100k km mówi samo przez sie - nie były eksploatowane ekstremalnie. Ogólnie kupiłbym takie same ale chciałbym mieć coś z innej firmy by mieć porównanie dlatego myśle o Continetalach ContiSportContact 2 lub powyższych Uniroyalach Rainsport 2. NIe bez znaczenia będzie też cena - chciałbym zmieścić się w 1100 zeta.

Komentarz

• andrzej39
                            Drive
                            • 2007
                            • 94

Mam te Rainsport 2 Uniroyal w vw bettlu i jak dla mni rewlacja, ale mam slabość do Uniroyali- po deszczu idzie jak po suchym . Polecam.
                            New Beetle 2,0 AQY
                            PT Cruiser 2,2 CRD

Komentarz

• madden
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 106

Ja w tamtym roku nabyłem Rainsport 2 205/55/R16. Jak dla mnie są na razie rewelacyjne. Poprzednie miałem Dunlopy SP01 normalne 195/65/R15. Rainsporty wcale nie są od nich głośniejsze (może to zasługa tego, że są nowe i guma jest bardzo wyraźnie bardziej miękka od Dunlopków). Na mokrym to rzeczywiście rewelacja - przynajmniej jeśli chodzi o ruszanie i hamowanie. W zakrętach nie odczułem pływania (ale też nie wchodzę w nie na granicy poślizgu). Przy moich 190 KM i 280 Nm nie miałem problemów z ostrym nawet ruszaniem. W koleinach nic mnie specjalnie nie woziło, ale nie mam porównania do innych opon 205. Miękki bok to prawda i pod każdy krawężnik staram się podchodzić pod jak największym kątem. Prawdą jest też, że dobrze wyglądają (z boku) dopiero od ciśnienia 2.4 na przodzie (ale ja mam normalne ciśnienie). Jechałem w nich raz ~180 Km/h w deszczu to mimo średnio dobrych nawierzchni prowadziła się dość precyzyjnie (na wprost afkorz ). Generalnie nie moge się doczekać aż zmienię na letnie, bo coraz bardziej sucho i ciepło a Contiwintercontacty zrywają przyczepność aż miło nawet na trójce .
                              Spalanie:

Komentarz

• Skodio_
                                Rider
                                • 2008
                                • 324

mam nadzieje ze nie bylo co wybrac bo mam metlik juz

ContiPremiumcontac2 (miałem je do tej pory i byly ok)

czy

Bridgestone ER300 (kusi by tych nie, ale czy warto niestety conti sport3 w 195/65/15 nie robia :cry: )

??

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez Skodio_
                                  ContiPremiumcontac2 (miałem je do tej pory i byly ok)
                                  lepsze jest wrogiem dobrego
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• loru
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4286
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez darius
                                    Ogólnie kupiłbym takie same ale chciałbym mieć coś z innej firmy by mieć porównanie dlatego myśle o Continetalach ContiSportContact 2 lub powyższych Uniroyalach Rainsport 2.
                                    na Octavce mam CSC2 a na Leonie URS ale 1 obydwie opony w rozmiarze 205/55 R16, jakoś nie zauważyłem aby URS były strasznie miękkie, może dla tego ze mają rant ochronny , co do właściwości jezdnych to przepaść, tam gdzie wyleciałem z zakrętu na CSC2 na URS1 poszedłem jak po szynach przy prędkości o około 15km/h wyższej oczywiście w deszczu, co do samego zużycia bieżnika to się nie wypowiadam bo Leonka użytkuje małżonka a wiadomo, że kobiety jeżdżąc miej "agresywnie", przy czym kupiłem Leona z tymi oponami a u nas ma już nalatane około 30kkm i nie widać śladów zużycia, wiec może nie jest tak źle jak to opisują.
                                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Skfarek
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 4795
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Skodio_, jedna i druga opona dobra, choć ja skłaniałbym się ku Bridgestonowi, fajna uniwersalna opona, co prawda nie zrobiłem na niej rekordowych przebiegów bo zaledwie kilka tysięcy km ale przyjemnie się jeździło
                                      Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                      6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                      Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• darius
                                        Classic
                                        • 2007
                                        • 5
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Małe zestawienie opon które mnie interesują

Oponki od kolegi Łukasza w rozmiarach 205/55/16

Uniroyal RainSport 2 91W z rantem - 255,00zł sztuka
                                        Uniroyal RainExpert - 213,00zł

Continental ContiPremiumContact 205/55R16 91 V FR - 284,00 za 1szt

Continental ContiSportContact 2 - 285,00ZŁ

Jak widać cenowo wygrywają Uniroyale. Uniroyal RainSport 2 wygrywa również pod względem wizualnym - jeśli to dla kogoś ważne.

Uniroyale są wyraźnie miększe (szybsza ścieralność) od continentalów i lubią pływać (z tego co wyczytałem dotyczy raczej opon w rozmiarze 195. Zdecydowanie lepsze na mokrej nawierzchni są Uniroyale ale z drugiej strony czy częściej jeżdzimy na mokrych czy na suchych nawierzchniach z dużymi prędkośćiami?
                                        Które Uniroyale będą twardsze RainSport 2 czy Rainexpert?
                                        Które Continentale będą twardsze ContiPremiumContact czy ContiSportContact 2?

Uniroyal należy do continentala i jest produkowany w rumuni?
                                        Do powyższych można jeszcze dodać DUNLOP SP SPORT 01 MO H - 264,00zł i Bridgestone Turanza ER300 w cenie 286zł/szt. Jak się mają te opnonki w porównaniu do powyższych?

Proszę o pomoc użytkowników powyższych opon bo na opiniach ze stron internetowych typu ceneo czy co kupić ciężko coś wywnioskować.

Komentarz

• loru
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4286
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Które Uniroyale będą twardsze RainSport 2 czy Rainexpert?
                                          Które Continentale będą twardsze ContiPremiumContact czy ContiSportContact 2?
                                          te w nazwie ze słowem sport są na ogół miększe żeby zapewnić lepsza przyczepność ale za to trwałość mniejsza.
                                          O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez Skfarek
                                            ja skłaniałbym się ku Bridgestonowi, fajna uniwersalna opona
                                            fajna, ale STRASZNIE głośna z czasem...
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Skfarek
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 4795
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

szkoda, do tego etapu nie doszedłem :wink:
                                              Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                              6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                              Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez Skfarek
                                                szkoda, do tego etapu nie doszedłem :wink:
                                                no ja doszedłem w miarę szybnko
                                                ale jeżeli chodzi o pozostałe właściwości to jak najbardziej na plus, tylko ten hałas powoduje, że mam opór przed ponownym kupnem, naprawdę był straszny.
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Sev
                                                  L&K
                                                  • 2007
                                                  • 1295

Zamieszczone przez szkoda
                                                  ...tylko ten hałas powoduje, że mam opór przed ponownym kupnem, naprawdę był straszny.
                                                  Skieruj złą energię ku potencjometrowi radia i ciesz się jazdą
                                                  6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                                  Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• Piotr_Z
                                                    Ambiente
                                                    • 2008
                                                    • 123

No właśnie podbijam temat - co będzię "lepsze" Uniroyal RainSport2 205/55 R 16 czy w tym samym rozmiarze Uniroyal RainExpert? Nie jeżdżę sportowo i zależy mi raczej na trwałości opon - nie uśmiecha mi się zmieniać opon co sezon lub dwa.
                                                    Jak nie jeździsz sportowo to lepiej RainExpert - polecam. Chociaż z racji miękkiej gumy to nie są to opony typu Eco (na 100 tyś km). Jednak coś za coś a gwarantuje, że na mokrym, ba na mokrym - w czasie ulewy można zasuwać na tych gumach jak po szynach.

Zamieszczone przez rkb
                                                    Na oponeo.pl wlasnie przeczytalem opinie wielu użytkownikow ze przez ten bieznik RainSport wariuje na koleinach szczegolnie przy wyprzedzaniu, faktycznie taki bieznik to chyba nie na miekka opone, jesli sie zdecuduje to na zwykle RainExperty....
                                                    205/55 R15 RainExpert nie wariuje w koleinach chociaż jest przez pierwsze kilka km wrażenie że opona ugina się w skręcie (rada znaleziona na forum dać 0,1-0,2 więcej wiatru i jest OK) chociaż w moim zdaniem nie przekłada się to na gorsze trzymanie na zakrętach.
                                                    140 KM @ 327 Nm

Komentarz

Pracuję...